نام دامنه: راهنمای کامل آشنایی با Domain Name

آشنایی کامل با نام دامنه

چه اینکه یک توسعه‌دهنده وب باشید یا یک کاربر عادی اینترنت، درک اینکه در واقع نام دامنه چیست، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این راهنمای جامع در خصوص نام دامنه توضیحات کاملی ارایه خواهیم کرد.

نام دامنه چیست

در واقع، نام دامنه یک نشانی قابل خواندن برای انسان است که به یک نشانی IP بر روی اینترنت اشاره می‌کند. تصور کنید که اینترنت یک شبکه عظیم از کامپیوترهای به هم پیوسته است که هر کامپیوتر در این شبکه توسط یک نشانی عددی منحصربه‌فرد به نام نشانی IP (پروتکل اینترنت) شناسایی می‌شود. در حالیکه کامپیوترها بی‌وقفه و با استفاده از این نشانی‌های عددی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند اما برای انسان، به خاطر سپردن این نشانی‌های عددی دشوار است.

برای غلبه بر این مشکل، نام دامنه معرفی شد که یک راه دسترسی کاربرپسند برای دسترسی به خدمات آنلاین و وبسایت‌ها ارایه می‌کند. به جای تایپ یک سری اعداد، کاربران می‌توانند نام یک دامنه را در نوار آدرس مرورگرشان تایپ کنند تا وبسایت به خصوصی را مشاهده کنند.

آناتومی نام دامنه

نام دامنه از چندین جز تشکیل شده است که هر یک هدف مشخصی دارد:

زیردامنه: زیردامنه یک پیشوند اختیاری از نام اصلی دامنه است که در اصل برای مرور بخش‌های مختلف یک وبسایت استفاده می‌شود. مثلا در نشانی blog.wproket.ir عبارت blog یک زیردامنه از دامنه اصلی با نام wproket.ir محسوب می‌شود.

دامنه سطح دوم (SLD): این بخش، شناسه اصلی دامنه محسوب می‌شود که بیانگر نام اصلی وبسایت است. مثلا در مثال wproket.ir عبارت wproket دامنه سطح دوم نشانی است.

دامنه سطح بالا (TLD): این بخش، آخرین بخش از نام دامنه است و اغلب بیانگر هدف وبسایت، اصالت یا کارکرد نشانی وبسایت می‌باشد. مثلا ir. یا com.

سیستم نام دامنه (DNS)

DNS ستون فقرات تبدیل نام‌های دامنه عمومی به نشانی‌های IP سطح ماشین است. به DNS به صورت یک دفترچه تلفن برای اینترنت نگاه کنید که کار آن اطمینان از این مساله است که نام دامنه مطابق با نشانی IP باشد.

وقتیکه نشانی وبسایت را در مرورگر خود وارد می‌کنید، درخواست شما از طریق یک سری از سرورهای DNS که با یکدیگر در ارتباط هستند عبور می‌کند تا به نشانی IP مربوطه دست یابند. این رویه تقریبا به صورت فوری رخ می‌دهد.

ثبت دامنه

برای اینکه مالک یک نشانی اینترنتی یا دامنه شوید، افراد یا سازمان‌ها بایستی روند درخواست ثبت دامنه را دنبال کنند. این رویه به صورت زیر است:

انتخاب ثبت‌کننده: یک خدمات‌دهنده معتبر برای ثبت دامنه را بیابید.

در دسترس‌پذیری: در وبسایت خدمات‌دهنده معمولا امکانی برای جستجوی نام مدنظر شما جهت ثبت وجود دارد. اگر نام مدنظر شما پیشتر ثبت شده باشد امکان ثبت آن توسط شما وجود نخواهد داشت.

انتخاب یک TLD: دامنه سطح بالای مناسب وبسایت خود را انتخاب کنید. معمولا از نام‌های com. برای وبسایت‌های تجاری و عمومی و از org. برای سازمان و از net. برای وبسایت‌هایی با موضوع شبکه استفاده می‌شود.

ارایه اطلاعات هویتی: اطلاعات هویتی ضروری خود را در اختیار ثبت‌کننده قرار دهید. این اطلاعات شامل اطلاعات هویتی و تماس می‌شود. در صورتیکه قصد ثبت دامنه با پسوند ir. دارید بایستی پیش از انجام هر کاری در وبسایت nic.ir ثبت‌نام کرده و مراحل احراز هویت خود را تکمیل کنید.

تنظیم نام سرور: پس از ثبت دامنه، اقدام به تنظیم سرورهای DNS برای دامین ثبت شده کنید. این کار باعث می‌شود که نام دامنه ثبت شده توسط شما به فضایی که برای نمایش محتوای وبسایت انتخاب کرده‌اید لینک شود.

پسوندهای دامنه و معانی آن

com.: در ابتدا برای وبسایت‌هایی با هدف تجاری ایجاد شد اما حالا از این پسوند برای همه نوع وبسایت استفاده می‌شود.

org.: خلاصه شده سازمان، که اغلب برای وبسایت‌هایی با موضوع سازمانی استفاده می‌شود.

net.: در ابتدا برای وبسایت‌هایی با موضوع شبکه و مسایل مرتبط با شبکه ساخته شد اما حالا برای طیف گسترده‌ای از وبسایت‌ها با موضوع خدمات آنلاین استفاده می‌شود.

پسوند کشور: هر کشور پسوند دامنه مخصوص خود را دارد (مثلا uk. برای بریتانیا و ir. برای ایران). این پسوندهای دامنه برای وبسایت‌هایی با محتوای اختصاصی برای همان کشور معمولا استفاده می‌شوند مانند وبسایت wproket.ir.

اهمیت انتخاب نام دامنه مناسب

یک نشانی وبسایت مناسب می‌تواند در موفقیت کسب‌وکار اینترنتی شما نقش موثری داشته باشد. همیشه پیش از انتخاب نام دامنه نکات زیر را به یاد داشته باشید:

خوانایی: یک نام دامنه خوانا بهتر در ذهن کاربران می‌ماند و خیلی بین کاربران بیان‌شدنی‌تر است. از نام‌های پیچیده و عجیب دوری کنید.

ارتباط: نامی را برای وبسایت خود انتخاب کنید که بیانگر محتوا، هدف یا هویت وبسایت شما باشد. این مساله به کاربران کمک می‌کند تا متوجه هدف وبسایت شما و چیزی که قرار است وبسایت شما مشاهده کنند، داشته باشند.

سئو (بهینه‌سازی برای موتور جستجو): برخی کلمات کلیدی در نام دامنه می‌تواند به صورت مثبت بر رتبه وبسایت شما در نتایج جستجو تاثیرگذار باشد. بهرحال همیشه موارد مربوط به سئو و کاربرپسند بودن نشانی را به خاطر داشته باشید.

برند پذیری: اگر وبسایت شما نماینده یک برنداست، نام دامنه نیز بایستی در راستای هویت همان برند باشد.

از نام‌های تجاری دوری کنید: پیش از اینکه یک نام را برای وبسایت خود انتخاب کنید، بررسی کنید که نام مدنظر شما مربوط به یک نشان تجاری نباشد تا بعدا از این بابت دچار مشکل نشوید.

۵ / ۵. ۱

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *